Αναταράξεις στις εταιρείες στοιχήματος

Αναταράξεις προκαλεί στις εταιρείες στοιχήματος στην Ισπανία η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει αναδρομική φορολόγηση για κέρδη περασμένων ετών. Τα ποσά είναι τεράστια και αναγκάζουν γνωστές εταιρείες να βάλουν το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη, ή να εγκαταλείψουν την αγορά. Πιο συγκεκριμένα, η Bwin θα πρέπει να καταβάλει ποσό που αγγίζει τα 33 εκατομμύρια ευρώ στο Ισπανικό κράτος, η Sportingbet γύρω στα 20 εκατομμύρια, ενώ η Betfair φαίνεται πως ήρθε σε συμβιβασμό για να πληρώσει φόρο που δεν θα ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ποσά είναι ιλιγγιώδη αν σκεφτεί κανείς την παγκόσμια κρίση, αλλά και την ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ισπανική οικονομία. Από τη μια οι εταιρείες έχουν επενδύσει στην αγορά με γραφεία, προσωπικό, λογισμικό και δεκάδες άλλες υπηρεσίες και θεωρητικά πρέπει να υποστηρίξουν αυτή τους την επένδυση μακροπρόθεσμα, από την άλλη δεν υπάρχει κανένας να εγγυηθεί πως η Ισπανία θα βγει από την κρίση άμεσα και θα υπάρχει περιθώριο αύξησης του τζίρου / κέρδους για τις εταιρείες αυτές. Αξίζει να αναφερθεί πως η μετοχή της Sportingbet στο χρηματιστήριο του Λονδίνου έπεσε κατά 7% στο άκουσμα της παραπάνω είδησης.

Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να παραλληλιστεί και με την Ελλάδα, όπου στα χρόνια της «ευημερίας» το κράτος δεν έκανε τίποτα για να ελέγξει νομικά την αγορά, τότε που οι εταιρείες είχαν μεγάλους τζίρους και θα ήταν διατεθειμένες να πληρώσουν οποιοδήποτε αντίτιμο για να παραμείνουν ενεργές. Αντίθετα, στο απόγειο της κρίσης δημιουργήθηκε ένας νόμος με αρκετές ελλείψεις, ο οποίος ζητούσε και αναδρομική φορολόγηση και υψηλή μετέπειτα φορολογία, με αποτέλεσμα καμία εταιρεία να μην ενδιαφερθεί να πληρώσει. Η απουσία οργάνωσης και σχεδίου δράσης άφησε την εγχώρια αγορά εκεί που ήταν πριν. Σε ένα θολό τοπίο, με το κράτος να μην εισπράττει τίποτα από τους πλέον πεσμένους τζίρους.

Και το αποθαρρυντικό είναι πως έτσι όπως κυλάνε τα πράγματα, η κατάσταση θα παραμείνει ίδια για αρκετά μεγάλο διάστημα ακόμα.