Το πρόστιμο για τα φρουτάκια ισχύει ακόμα

Οι περισσότεροι ίσως να μην γνωρίζουν πως η χώρα μας πληρώνει κάθε ημέρα 31,563 ευρώ σε πρόστιμο επειδή έχει απαγορέψει όλα τα παιχνίδια, τυχερά και μη, που παίζονται σε υπολογιστές ή παιχνιδομηχανές. Αυτή η απαγόρευση ισχύει από το 2006 όταν μια εκπομπή παρουσίασε ένα σκάνδαλο με βουλευτή να παίζει φρουτάκια, οπότε σε μια βιαστική κίνηση η κυβέρνηση τότε απαγόρευσε τα πάντα. Κατά προσέγγιση το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτό το πρόστιμο για 5 χρόνια (2007 – 2011) αντιστοιχεί σε 55 εκατομμύρια ευρώ. Κάποια από αυτά έχουν πληρωθεί, κάποια τα χρωστάμε. Για την ακρίβεια, χρωστάμε 4 εκατομμύρια ευρώ, και η ΕΕ τώρα ζητάει την καταβολή τους.

Η Ελλάδα σε αυτό απαντάει πως έχει προβεί σε ρύθμιση της αγοράς από πέρυσι οπότε το πρόστιμο πρέπει να ακυρωθεί.

Η αλήθεια, βρίσκεται κάπου στη μέση. Από τη μια η Ελλάδα όντως προσπάθησε να ρυθμίσει την αγορά, από την άλλη, αυτός ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με διάφορους κοινοτικούς και στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί.

Δυστυχώς με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, η κυβερνηση (όποια και αν είναι αυτή) δεν νομίζουμε πως θα έχει προτεραιότητα να σουλουπώσει το νόμο για τα τυχερά παιχνίδια. Και η ΕΕ από την πλευρά της θα συνεχίσει να ζητάει την πληρωμή των προστίμων, τα οποία αυξάνονται κατά 31 χιλιάδες ευρώ τη μέρα.